Onderhoud tips voor uw nieuwe keuken van Keukenstudio Gouda - Keukenstudio Gouda
Keukenstudio Gouda

Onderhoud tips voor uw nieuwe keuken van Keukenstudio Gouda

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

De hoogwaardige oppervlakken van onze keukens zijn over het algemeen zeer gemakkelijk schoon te maken. Gebruik uitsluitend milde schoonmaakmiddelen die in water oplosbaar zijn en die in uw productinformatie uitdrukkelijk geschikt worden genoemd voor keukenmeubelen. Gebruik een zachte, pluisvrije doek of zeem. Gebruik nooit agressieve chemische stoffen of schurende reinigingsmiddelen en oplosmiddelen. Ook schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes beschadigen het oppervlak zo sterk, dat het niet meer gerepareerd kan worden. Gebruik a.u.b. geen stoomreinigingsapparatuur! Desinfectiemiddelen zijn ongeschikt voor gebruik op keukenmeubels en -oppervlakken.

Verwijder vuil zo snel mogelijk. Verse vlekken kunnen aanzienlijk eenvoudiger en meestal ook volledig worden verwijderd. Na het schoonmaken alles goed droogmaken met een zachte doek.

Alle in de keuken gebruikte materialen zouden aan een optimale kamertemperatuur en vochtigheidsgraad moeten worden blootgesteld. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het koken en schakel altijd de afzuiging in. Omhoog stijgende hitte en stoom veroorzaken op den duur zwellingsschade aan de houten onderdelen.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

MATTE KUNSTSTOF OPPERVLAKKEN

Met kunststof beklede fronten kunnen met normaal in de huishouding gebruikelijke schoonmaakmiddelen (geen schuurmiddelen) gemakkelijk worden gereinigd. De schoonmaakmiddelen verdunnen met water en met een schoon doekje aanbrengen. Na het reinigen grondig met een zachte doek droogmaken. Te sterk wrijven op matte oppervlakken veroorzaakt glanzende plekken.

Opgelet!
Alle nitro- of kunstharsverdunningen zijn ongeschikt voor het verzorgen van de oppervlakken. Ook mag het schoonmaakmiddel niet gekleurd zijn, aangezien de gebruikte kleurstoffen residuen kunnen achterlaten.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

ZIJDEMATTE OPPERVLAKKEN

Gebruik uitsluitend milde schoonmaakmiddelen die in water oplosbaar zijn en die in uw productinformatie uitdrukkelijk geschikt worden genoemd voor keukenmeubelen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk en laat ze nooit opdrogen. Vooral stoffen met een hoog kleurstofpercentage (koffie, thee, sauzen, groente, rode wijn) kunnen na het opdrogen niet meer volledig worden verwijderd. Voor hardnekkige en eventueel al opgedroogde vetvlekken kunt u het beste lauwwarm water gebruiken met een zeepsop van 30% zeep. Met agressieve schoonmaak- of schuurmiddelen wordt het oppervlak gepolijst en ontstaat er een zichtbare glanzende plek.

Opgelet!
Alle nitro- of kunstharsverdunningen zijn ongeschikt voor het verzorgen van de oppervlakken. Ook mag het schoonmaakmiddel niet gekleurd zijn, aangezien de gebruikte kleurstoffen residuen kunnen achterlaten.

GLANZENDE/HOOGGLANZENDE OPPERVLAKKEN

Glanzende/hoogglanzende oppervlakken kunnen over het algemeen zeer goed worden schoongemaakt. Om ervoor te zorgen dat de oppervlakken tijdens het productieproces in ons bedrijf en bij de levering niet beschadigd worden, worden deze voorzien van een PE-beschermfolie. Deze folie mag pas bij de laatste montagehandeling worden verwijderd (voor de montage van de grepen). Na het verwijderen van de beschermfolie is het oppervlak nog zeer gevoelig, de volledige hardheid wordt pas na enkele dagen (in sommige gevallen pas na een week) bereikt. Tot de volledige uitharding adviseren wij om de nog gevoelige oppervlakken te ontzien en mechanische belastingen te vermijden. Hiertoe behoren ook intensieve schoonmaakpogingen. Reinig de oppervlakken uitsluitend met een zachte, vochtige en schone doek. De kleinste vuildeeltjes in de doekjes veroorzaken krassen. Na het schoonmaken alles goed droogmaken met een zachte doek.

Opgelet!
Gebruik voor de reiniging geen vloeibare schoonmaakmiddelen, alcohol of oplosmiddelen. Geen schuursponsjes en dergelijke gebruiken.

MASSIEF HOUT & ECHT HOUTFINEER

Aangezien hout een levend materiaal is, mag het niet aan extreem vochtige of droge lucht worden blootgesteld. Het verwerkte hout is afgestemd op de gebruikelijke luchtvochtigheid van 45 tot 70%. Het is daarom belangrijk om bij het koken altijd de afzuigkap in te schakelen en  voor voldoende luchttoevoer/luchtcirculatie/ventilatie te zorgen. Het oppervlak van het houten front is verzegeld met een speciale laklaag en daarom erg onderhoudsvriendelijk.

Gebruik voor het schoonmaken geen schoonmaakmiddelen. Een vochtige zeem waarmee u het front in structuurrichting afneemt, is voldoende.

Na het reinigen alle onderdelen grondig in de structuurrichting met een zachte doek droogmaken. Door blootstelling aan licht kunnen houtoppervlakken veranderen. Om kleurverschillen te voorkomen, moeten de fronten aan gelijkmatig licht worden blootgesteld.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

FRONTEN VAN KERAMIEK

Keramische oppervlakken bestaan voor 100% uit natuurlijk materiaal. Daardoor kunnen de oppervlakken bij ieder brandproces en iedere batch licht variëren.

Het oppervlak is zeer onderhoudsvriendelijk en kan worden gereinigd met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen en een schone doek. Vet, olie en andere in de handel verkrijgbare vloeistoffen moeten onmiddellijk worden verwijderd om te voorkomen dat zij blijvende vlekken achterlaten. Neem de oppervlakken tot slot af met helder water en een schone doek.

Agressieve vloeibare schoonmaakmiddelen, schurende schoonmaakmiddelen, sponzen en stoomreinigers mogen niet worden gebruikt.

LEISTEENFRONTEN

Deze fronten moeten vanwege hun natuurlijke, ongelijkmatige stenen oppervlak met een vochtige doek worden afgenomen, hierbij slechts lichte druk uitoefenen. Dit voorkomt dat de vezels van het reinigingsdoekje aan het leisteenoppervlak blijven kleven en zo mogelijk de kleinste steenschilfertjes kunnen lostrekken. Wij raden het gebruik van microvezeldoekjes af. Gebruik voor het schoonmaken in water oplosbare schoonmaakmiddelen; agressieve huishoudelijke schoonmaakmiddelen of schurende middelen zijn ongeschikt. Na het schoonmaken alles goed droogmaken met een zachte doek.

Opgelet!
Het natuurproduct leisteen mag nooit lange tijd vochtig of nat blijven. Vanwege de open poriën in het oppervlak van de steen moeten vet- en oliespatten onmiddellijk met warm water en afwasmiddel worden verwijderd.

Houd bij alle schoonmaakmiddelen de informatie van de fabrikant inzake de concentratie van het schoonmaakmiddel in acht.

GLAZEN OPPERVLAKKEN

Het is meestal voldoende om het glazen oppervlak met lauwwarm water en een beetje neutrale vloeibare zeep te reinigen. Bij hardnekkige vlekken en stoffen die vet of olie bevatten kunt u bovendien een normale glasreiniger gebruiken. Gebruik bij voorkeur een zachte, pluisvrije doek of zeem of een zachte spons. Ook microvezeldoekjes zijn geschikt voor de reiniging. Een katoenen doek raden wij niet aan. Na het schoonmaken alles goed droogmaken met een zachte doek.

Bij gesatineerde glazen oppervlakken mogen geen schoonmaakmiddelen met siliconen of zuren worden gebruikt. Ook mogen er geen sterk gekleurde schoonmaakmiddelen worden gebruikt.

WERKBLADEN MET KUNSTSTOF OPPERVLAK

Het oppervlak mag nooit met schurende middelen worden gereinigd. Ook het snijden op het werkblad en het neerzetten van hete potten en pannen veroorzaakt onherstelbare schade. Gebruik daarom altijd snijplanken en pannenonderzetters. Gebruik voor de reiniging en verzorging een zachte doek, zeem, een zachte spons of een microvezeldoek. Na het reinigen grondig droogmaken. Gebruik nooit schuursponsjes, schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes, aangezien deze het oppervlak zo sterk beschadigen dat het niet meer gerepareerd kan worden.

Voorkom vocht op voegen, langs randen en bij uitsparingen van kookplaten en spoelbakken. Open de vaatwasser pas ca. 20 minuten na afloop van het programma, zodat de stoom in de vaatwasser kan condenseren.

Het verplaatsen van voorwerpen met een ruwe onderzijde (schotels, borden etc.) kan op werkbladoppervlakken zichtbare schade tot gevolg hebben.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

GREPEN, GREEPLIJSTEN, KNOPPEN

Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw grepen, verzoeken wij u het volgende in acht te nemen: gebruik geen zure of schurende schoonmaakmiddelen voor het onderhoud en de reiniging van de grepen. Zure schoonmaakmiddelen zijn bijv. middelen op basis van azijn, schoonmaakmiddelen met citrus, kalkverwijderaar. Schurende schoonmaakmiddelen zijn bijv. vloeibaar schuurmiddel, rvs-polish, microvezeldoekjes. Deze schoonmaakmiddelen veroorzaken blijvende schade aan het oppervlak en zorgen ervoor dat niet-verwijderbare vlekken en/of beschadiging van het lakoppervlak tot en met onthechting optreden. Ook schoonmaakmiddelen op alcoholbasis kunnen bij sommige oppervlakken schade veroorzaken.

Maak grepen uitsluitend schoon met een zachte, vochtige doek, bij vetvlekken met een warm zeepsopje. Aansluitend droogmaken met een zachte vochtige doek voorkomt het ontstaan van watervlekken. Vermijd ook mechanische beschadiging door harde voorwerpen zoals ringen aan de vingers, pannen, enz.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

SPOELBAKKEN, KRANEN EN KOOKPLATEN

Spoelbakken worden bij dagelijks gebruik blootgesteld aan een groot aantal invloeden. Met dagelijks onderhoud kunt u voorkomen dat de oppervlakken lelijk worden.

Gebruik voor de reiniging en verzorging een zachte doek, zeem of een zachte spons en een normaal, neutraal schoonmaakmiddel. Hardnekkig vuil en watervlekken met normale onderhoudsmiddelen verwijderen. Lichte roestlaagjes bij roestvrij staal kunt u het beste met een normale metaalpolish verwijderen. Na het reinigen alle onderdelen grondig droogmaken.

Opgelet!
Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die zuren bevatten (bijv. citroen-/azijnreiniger), schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen (bijv. verdunners), schuursponsjes, schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes, aangezien deze het oppervlak zo sterk beschadigen dat het niet meer gerepareerd kan worden. Houd naast de bovengenoemde punten a.u.b. ook rekening met de onderhoudsinstructies van de afzonderlijke producenten.

BESTEKBAKKEN

Gebruik voor de reiniging en verzorging van bestekbakken een zachte doek, zeem of een zachte spons en een normaal, neutraal schoonmaakmiddel. Voor een gemakkelijkere reiniging kunnen de bestekbakken uit de laden worden genomen. Na het reinigen alle onderdelen grondig droogmaken.

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die zuren bevatten (bijv. citroen-/azijnreiniger), schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen (bijv. verdunners), schuursponsjes, schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes, aangezien deze het oppervlak zo sterk beschadigen dat het niet meer gerepareerd kan worden.

Opgelet!
Houd naast de bovengenoemde punten a.u.b. ook rekening met de onderhoudsinstructies van de afzonderlijke fabrikanten, omdat de inzetelementen deels ook vaatwasserbestendig zijn.

Onderhoud Tips Voor Uw Nieuwe Keuken Van Keukenstudio Gouda

KOOKPLATEN

Verwijder vuil zo snel mogelijk, aangezien het anders bij de volgende keer inschakelen inbrandt. Als de kookplaat nog heet is, moet u een schraper gebruiken. Gebruik voor de reiniging en verzorging een zachte doek, zeem, een zachte spons of een schraper en een normale, neutrale reiniger of een door de producent geadviseerde speciale reiniger. Hardnekkige vlekken die door water, kalk of het schuiven van pannen werden veroorzaakt, moet u met een door de fabrikant aanbevolen speciale reiniger verwijderen. Gebruik nooit schuursponsjes, schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes, aangezien deze het oppervlak zo sterk beschadigen dat het niet meer gerepareerd kan worden.

Opgelet!
Houd naast de bovengenoemde punten a.u.b. ook rekening met de onderhoudsinstructies van de afzonderlijke fabrikanten van apparaten. Deze worden bij de elektrische apparaten geleverd.

Elektrische apparaten
Bij ieder elektrisch apparaat wordt een aparte bedienings- en onderhoudshandleiding van de apparaatfabrikant geleverd. Neem de in deze handleiding van de fabrikant beschreven instructies a.u.b. in acht.